33. Tijd

North Atlantic Ocean•17 December 2019•

14.375N 052.251W
Afgelegd: 1685 nm vanuit Mindelo – Kaapverdië
To go: 495 nm naar Martinique

Langzamerhand kunnen we gaan aftellen en er is nog 1 belangrijk punt te passeren: Engine Point. Dat betekent dat we vanaf dan (ongeveer 400 mijl van Martinique) alles op de motor zouden kunnen doen, mocht dit nodig zijn. Maar we blijven natuurlijk veel liever zeilen. Zeker omdat dit de laatste dagen super goed gaat. We lopen een gemiddelde van ruim 6 knopen, met flink wat uitschieters omhoog.

Vandaag is rustdag, volgens de schipper, het is tenslotte zondag. Dat mag ook wel, want het was een onrustige nacht. Door het onstuimige weer waren er veel buien met verrassende windvlagen daardoor onstaan er weer rare golfpatronen. Dit heeft als gevolg dat we de hele nacht liggen klotsen, rollen en stuiteren in onze kooien, er veel geluiden van klapperende zeilen en lijnen zijn en door de wolken kan de warmte ook niet echt ontsnappen. Echt zo’n oceaannacht in een te warme kooi je jezelf regelmatig vastklampend om er niet uit te stuiteren .

Boordtijd is de tijd die we samen aan boord hanteren, deze kan anders zijn dan de tijd die buiten onze wereld van 50m2 wordt gehanteerd, maar als wij iets afspreken, dan is dat ahv boordtijd, tenzij expliciet anders vermeld. Morgen wordt de boordtijd voor het laatst op de oceaan weer een uurtje verzet. Dit doen we omdat dan voor ons de zon elke dag rond dezelfde tijd blijft opkomt en ondergaat en we bij aankomst niet een heel groot tijdverschil zullen hebben. Het verzetten van onze boordklok doen we niet zomaar lukraak op een dag. Nee dat doen we ongeveer iedere 15de lengtegraad. De aarde is rond en dus verdeeld over 360 graden en een etmaal duurt 24 uur. Dus 360 / 24 = 15 graden. We zijn uit Las Palmas vertrokken met de locale tijd van Gran Canaria. Dat is GMT -1. De eerste keer dat we de tijd een uur verzet hebben, was op Mindelo, de tweede keer was op 9 december op de oceaan en de derde zal morgen zijn. De laatste keer dat we de tijd een uurtje verzetten, zal op Martinique zijn zodra we daar zijn aangekomen. Zodat we dan ook meteen gelijk zijn met de locale tijd van Martinique ( GMT -4). Hoe we dit doen? Dit doen we door de ochtendwacht van 09.00 uur en de daaropvolgende middagwacht een half uur te verlengen (van 09.00 – 12.30 en van 12.30 – 16.00 uur) en dan zetten we om 16.00 uur zodra de middagwacht klaar is de klok een uur achteruit naar 15.00 uur en lopen we het schema weer zoals gepland. Morgen zitten we op GMT-3.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.