🇮🇹 Albori

Àlbori [ Albori – met het accent op de eerste lettergreep] verkozen tot een van de mooiste dorpjes van Italie, ligt in de bergen van de Amalfikust, vlak bij Salerno. Het dorpje heeft officieel 350 inwoners, maar sinds kort niet-officieel 352 en een chihuahua.

Een kluster van kleine gekleurde huisjes tegen elkaar geleund met bijna alle uitzicht op zee hangt hier op 300 meter tussen 2 bergen en onder haar de vallei naar de zee. Omdat ik beloofd heb om iedere dag van ons huisje naar het strand neer en op te lopen 🤪., zal ik mogelijk dikkere kuiten krijgen dan Tom Dumoulin….

Waar de naam Albori vandaan komt is nog een aardige discussie:
Sommigen zeggen dat het afkomstig is van “Arvo” een van de helden uit de Griekse mythologie die Jason volgde en door de schoonheid van Albori was aangetrokken en zich dus hier na een storm zou hebben gevestigd…. Maar er is ook het verhaal van Albolo een gotische held die zijn boerderij de naam Albori zou hebben gegeven. Het derde verhaal is dat de naam komt van het woord Albores (wat bomen betekent)- en dat op deze plaats heel vroeger het hout werd gehaald waarmee toendertijd de schepen zijn gebouwd. Tot slot kan t ook nog Albola zijn, een waterbron in deze omgeving…. Ik weet niet of ze er in de periode dat wij hier wonen uit zullen komen wat de oorsprong zou zijn, maar zodra wij het weten, ben je de eerste die het hoort….

Ook ‘s nachts is Albori ook prachtig:

Niet gelogen:
Een van de mooiste dorpjes van Italie.

Een paar interessante data in de geschiedenis van Albori:
De eerste keer in de geschiedenis dat over de nederzetting van Albori wordt gesproken is in de eerste helft van de 9e eeuw. In 1324 vermeldt een document voor het eerst het gehucht Àlbori, gebouwd op een hoogte van 300 meter om te ontsnappen aan de kustinvallen van de Saracenen. Rond 1500, wordt in Àlbori belasting op “brood gabelle” ingesteld bij koninklijk besluit, “volgens welke alleen de aannemer of door hem afgevaardigde brood in de boerderij kan verkopen” en 1610 wordt de parochie van Àlbori opgericht.

Albori heeft een marina en dat verraadt dat het dorp, ondanks dat het op 300 meter hoogte ligt een maritieme oorsprong heeft. Ook de Mediterraanse architectuur geeft dit prijs: Gewelfde huizen met levendige kleuren, waardoor zeelieden hun dorp, wanneer ze na een lange periode op zee weer huiswaarts keerden, van ver konden herkennen. Daarnaast zijn de belangrijkste gerechten van Albori met vis en schaaldieren.

Nu dat het winter is, wordt er minder gevist en houden ze zich hier bezig met landbouw, vooral citrus vruchten….. We zijn in het land waar citroenen bloeien en waar citroenen zijn, is limoncello!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.