Communicatie is key

Het is in Nederland allemaal best wel goed georganiseerd, maar naarmate ik hier langer ben en mijn Italiaans ook beter wordt, merkt ik dat we

  • het Hollandse polderen,
  • het hebben van allerlei platformen (voor iedereen die wel een mening over iets heeft),
  • het altijd maar flexibel en wendbaar willen zijn

ook kunnen overdrijven. We kunnen met elkaar in ons kleine landje ook best wel doorslaan.

We weten allemaal dat mensen nu eenmaal een stukje zekerheid en duidelijkheid willen hebben en ook zelf in controle willen zijn. In deze Coronatijden is het nog belangrijker dat we met deze eigenschappen in ons achterhoofd perspectief moeten bieden over waar we naar toe willen en hoe er te komen.

De afgelopen maanden komt steeds meer weerstand en kritiek over hoe onze regering en haar adviesorganen over de pandemie communiceren: Wat is nu eigenlijk het beleid en waarom verandert men steeds van ideeen, waar willen we nu echt naar toe en wat is dus de gekozen roadmap om er te komen?

Ik vond het allemaal eigenlijk wel aardig goed gecommuniceerd en snapte de kritiek wel maar de heftige weerstand niet. Communicatie is nou eenmaal verschrikkelijk moeilijk. Zeker als er zoveel onduidelijk is, er zo veel verschillende belangen spelen en zo veel verschillende doelgroepen met zoveel verschillende meningen zijn, die het recht hebben en nemen om elke gelegenheid aan te grijpen om er iets van te vinden.

Maar nu ik het beleid hier in Italië begin te snappen, kunnen we nog wel eens wat leren van hoe gestructureerd ze hier over de pandemie communiceren.

Ten eerste is er een herkenbaar dashboard. Deze hebben ze hier niet zelf uitgevonden zoals we dat in NL zouden willen doen, maar deze lijkt op het dashboard van Johns Hopkins instituut. Terug vallen op iets herkenbaars en het creëren van uniformiteit zijn erg handige middelen voor een goede communicatie en het is in dit geval ook nog eens makkelijk om alle nieuwe complexe informatie te leren lezen en begrijpen.

En het Nederlandse dashboard op de website die er over gaat (https://coronadashboard.rijksoverheid.nl)… of kan je dit eigenlijk wel een dashboard noemen?

Daarnaast heeft Italië vanaf het begin van de crisis door middel van een overhieds Besluit op basis van risico’s de zonering wit, geel, oranje en rood aangemerkt. Iedere regio in Italië heeft op basis van het risico een zonekleur en daarbij hoort een vaste set maatregelen. Hier bovenop geldt voor alle zoneringen algemene basismaatregelen waar onder: het dragen van een masker wanneer je niet thuis bent (dus ook buiten op straat), 1 meter afstand houden, hygiene maatregelen zoals je handen regelmatig desinfecteren, niet interregionaal reizen en een avond klok tussen 22 en 05 uur.

De zonekleur voor een regio geldt voor een bepaalde periode die vooraf wordt aangekondigd (door de minister van gezondheid) en die zonekleur kan na die bepaalde periode worden gewijzigd – als de cijfers er naar zijn – naar een zonekleur met strengere of minder strenge maatregelen en die maatregelen ken je dus ook al ver vooraf. Je weet dus waar je aan toe bent en wat de opties zijn voor de volgende periode. Waar we twee weken geleden in onze regio Campania van zone geel naar zone oranje zijn gegaan, zitten we vanaf vandaag in zone rood en geldt de volgende zoneringen voor alle regio’s – in ieder geval tot en met 21 maart:

Daarnaast is er een wekelijks rapport zoals wij deze ook hebben:

En uiteraard heeft ook Italië de nodige detail informatie. Hier is die detailinformatie gegeven in veel grafieken en daarmee is de informatiedichtheid hoog. Waar Nederland veel meer informatie deelt, onder andere over hoeveelheden virusdeeltjes in het riool, maar er voor kiest om dit beschrijvend te doen, waardoor de informatiedichtheid lager ligt en er veel moet worden doorgeklikt op de site om deze informatie allemaal te vinden.

Absolute gevallen per dag en per 100.000 inwoners sinds Q1 2020.
de periodieke prognose samengevat per regio

Natuurlijk wordt hier in Italië ook niet perfect gecommuniceerd en zijn ook hier klachten over hoe het wordt georganiseerd en verloopt, maar we leven in één Europa en toch doet ieder land het anders en allemaal weer anders dan dat de centrale overheid van Europa (https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea) dat doet. Waarom? Waarom is er in deze onzekere tijden geen uniformiteit in communicatie, lijkt er mijns inziens geen samenwerking of een gezamenlijk beleid te zijn over hoe we informatie het beste kunnen delen en waarom lijkt het er op dat wij in NL doen alsof we het wiel opnieuw moeten uitvinden?

Anyways, het gaat er mij niet zo zeer om dat de inhoud het zelfde moet zijn, maar leer van elkaar. Zorg voor een gemeenschappelijke look & feel van wat je communiceert ook al is de inhoud van het bericht misschien anders. Door alleen al een zelfde look & feel te hanteren, is de kans groot dat er misschien een groter draagvlak ontstaat, er misschien meer gevoel van samen tegen COVID-19 is en dat we dat als één Europa doen ipv ieder land afzonderlijk. Dit was mijn platformje…. hahahahha.

3 gedachten aan “Communicatie is key”

  1. Ik vind het eigenlijk wel een heel goed idee, een eenduidig Europees dashboard. Het nadeel altijd van dat soort gegevens en plaatjes is dat je er allerlei conclusies uit kunt trekken en eenduidigheid helpt dat voor een groot deel voorkomen.
    Handig he, zo’n platform 😉

    1. Ja, Heerlijk zo’n eigen platform en dat ik dan ook een reactie heb ontvangen … tof…. mijn platform werkt. YEAHHH thanx EMO

  2. Goed bedoeld om dahboards, tabellen, grafieken en andere gegevens te vergelijken met als suggestie om tot een uniforme berichtgeving te komen m.b.t. een pandemie. Maar wat heb je er aan als mensen niet optimaal de instructieve maatregelen volgen? Leuk dat Italie het in jouw optiek goed doet. Hoewel? Het gaat uiteindelijk toch (helaas) om de “resultaten”? Italie meer dan 100.000 slachtoffers, Nederland 16.000. De juiste getallen van de laatste dagen heb ik niet zo snel voorhanden, maar het komt neer op : Italie dagelijks tussen de 200 en 300 doden. Nederland grofweg tussen 35 en 75. Italie 1664 doden/1mlj inwoners. Nederland 928. Vergelijk het met voetbal. Geen uniform systeem, maar speel het systeem dat je past én dat resultaat oplevert. Daar gaat het uiteindelijk om. Als Ajax donderdag tegen beter systeem hanteert dan Young boys maar toch verliest, dan hebben ze toch iets niet goed gedaan. (VOLGENS MIJ GAAN ZE GEWOON WINNEN) Nou dat is mijn reactie, leuk hé? Liefs Frank

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.