24. Change of plans

North Atlantic Ocean•27 November 2019•

23.530° N 019.040° W (466 nm NNO van Kaapverdische eilanden)
Afgelegd: 328 nm

Zeilen is je constant aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Draait de wind dan passen we de zeilen aan. Als wortels eerder gaan rotten dan verwacht, bakken we een super lekkere worteltaart. En die was echt lekker!!! Veranderen de weersverwachtingen op onze route dan verleggen we onze koers. Als je niet kunt douchen met water uit de tank (om de voorraad te bewaren), gooien we 2 putsen zeewater over ons heen in de kuip. En zo improviseren we de hele dag.

De belangrijkste verandering is dat we nu op weg zijn naar Kaapverdië voor een korte tussenstop om diesel te tanken. We zien op de nieuwe grib files dat we in een gebied liggen en blijven met weinig wind en moeten dus de motor af en toe bij zetten om niet pas na kerst aan de overkant aan te komen. Mede daardoor zullen we ons volgende waypoint moeten verleggen en zuidelijker varen dan onze eerste plan. Daarnaast moeten we meer dan verwacht stroom draaien om alle benodigde navigatie instrumenten en de koelkast aan de praat te houden. Bewolking en de lichte wind beperken onze mogelijkheid om met de zonnepanelen en de windgenerator voldoende stroom op te wekken en daarom moet de diesel ons een handje helpen. We streven natuurlijk naar energie neutraal, maar dat is zonder wind bijna onmogelijk.

We verwachten nu maandag of dinsdag aan te komen in de haven van Mindelo, Sao Vincente, afhankelijk van de wind. Het plan is om er heel kort te blijven, alleen tanken en weer door op weg naar Martinique.

Ik heb best wel veel nachtwachten (4 hondenwachten in de week) , dat is vermoeiend maar tegelijkertijd ook heel bijzonder, de sterrenhemel is zo ontzettend mooi, zo magisch en iedere ster schijnt zo mooi. Het is verder donker om ons heen en we hebben een beperkte maan, daarom zie ik zoooo veel meer sterren dan thuis in Amsterdam. Prachtig om dit mee te maken en zo onbeschrijflijk. Met een app op mijn telefoon probeer ik de sterren te leren kennen, vrienden met ze te maken, de sterrenbeelden op te zoeken en de prachtige planeten die de sterrenbeelden dragen te groeten. Orion, Sirius en Canopus zullen tijdens deze reis op heldere nachten mijn gidsen zijn waar ik steeds meer op zal vertrouwen. Het lege gevoel wanneer ik ze niet kan vinden aan de hemel tijdens de bewolkte nachten, maar alleen voel ik mij niet…. Er zijn altijd sterren die hun best doen om toch nog even tussen de wolken door te verschijnen en ook de lichtgevende algen doen hun best om er een mooie show van te maken achter onze boot. Liever de nachtdiensten in alle rust met de sterren als compagnons dan de drukte en hectiek overdag op de 50M2 dat onze wereld nu groot is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.