28. Oer Hollands

North Atlantic Ocean•6 December 2019•

16.330° N 031.229° W
Afgelegd: 376 nm vanuit Mindelo – Kaapverdië
To go: 1749 nm naar Martinique

We zeilen! En hoe!!!! Sinds we dinsdagavond vertrokken zijn uit Mindelo verbreken we het ene na het andere snelheids-record. En wedden we om de dagafstand. De wind en de golven spelen hun machtspel. De wind is rond de 22 knopen, met soms een paar uitschieters naar 28 en hoger. We zeilen dus constant met 2 riffen en zetten het fok bij nagelang de windkracht, soms helemaal uit, dan weer een stukje ingerold. Dit is zoals zeilen bedoeld is en iedereen geniet er van. Het is soms hard werken achter het roer met name door de hoge golven en helemaal als je ineens van de zijkant verrast wordt. Het dagelijkse ritme met wachten en taken gaat ook onder deze omstandigheden gewoon door. Daarnaast komen er iedere dag klusjes op de to do lijst, omdat de natuur ook haar tol eist van de Westwind.
Klusjes die we vanaf onze opstap aan boord al op ons lijstje hebben, zijn:
– de verlichting ( het heklicht en licht voor aan sb) hebben we kunnen fixten
– het stoomlicht waarvoor ik de mast in ben geklommen is niet gefixt maar wel afgetaped
– de stekker van de vriezer is gemaakt, maar de vriezer zelf is instabiel qua temperatuur
– ook de koeling van de ijskast is niet 100%
– extra pads zijn geplakt op de slijtage plekken van de zeilen
– en we draaien te vaak stroom op de motor om de voltage voldoende hoog te houden (mogelijk gebruiken de vriezer en ijskast te veel stroom).
– de autopilot is eindelijk gefixt dus kunnen we (mits voldoende stroom) deze af en toe inzetten. We hebben hem omgedoopt tot “Jochem” .
– heel veel harpjes, borgpennetjes en – ringetjes vervangen of geplaatst
– schoten en lijnen en vallen , vervangen, verlengt of verkort door slijtage plekken er af te snijden
– bulletalie vervangen
Het is een lange lijst met nog veel meer technische zaken en tijdens de reis komen er vast nog heel wat klusjes bij. Maar een klus zo groot als de schroef zal het hopelijk niet meer komen.

Oer Hollands
Gisteren was een speciale dag midden op de oceaan. De dagelijkse bezigheden werden even onderbroken door het bezoek van een roetveeg Piet. Ter voorbereiding had iedereen voor vertrek al een kadootje gekocht en een paar dagen geleden hebben we lootjes getrokken zodat iedereen een gedicht kon schrijven bij zijn of haar te vergeven kadootje. Tijdens de borrel hebben we de stuurautomaat Jochem aangezet, en heeft iedereen zijn of haar ontvangen gedichten voorgelezen. De gedichten waren mooi, persoonlijk en met liefde gemaakt. En omdat dat hoort op 5 december, hebben we ons de hele dag misselijk gegeten aan de 2 kilo meegebrachte pepernoten en taai taai.
Ondertussen vliegen de mijlen onder ons door, en zeilen we stevig door naar Martinique.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.