29. Bijzondere nautische momenten

North Atlantic Ocean•7 December 2019•

16.182° N 033.491° W
Afgelegd: 516 nm vanuit Mindelo – Kaapverdië
To go: 1608 nm naar Martinique


Elke dag verloopt via hetzelfde ritme, we lopen de wachten volgens het wachtschema, met elke wacht dezelfde dagtaken. En elke dag om 17.00 uur komen we samen voor de dagelijkse briefing en eten we samen. En zelfs onze koers is elke dag hetzelfde.  Het zijn de speciale momenten die een dag bijzonder maken. We hebben al verjaardagen en sinterklaasavond gevierd. Maar deze dagen vieren we de speciale nautische momenten van deze reis. Vandaag om 06.00 zijn we het “point-of-no-return” gepasseerd. Dit betekent dat het vanaf nu geen zin meer heeft om op de motor terug te gaan naar Kaapverdië, mocht dit nodig zijn. Want met de hoeveelheid diesel die we bij ons hebben, gaan we zelfs het dichtsbijzijnde eiland niet meer halen.

Tussen vandaag en 400 nm uit de kust van Martinique is de rode driehoek en zijn we op elkaar en onze belangrijkste motor, nl de zeilen aangewezen.  Zonder de zeilen hebben we noch terug noch heen iets te zeggen over onze bestemming en in dat geval zijn we afhankelijk van de stroming en onze communicatie met schepen die we onderweg zouden tegen kunnen komen om ons te redden. Dus we moeten ons schip en haar zeilen zeer liefdevol en zorgvuldig behandelen.

Morgen zullen we “half-way” vieren, maar wat betekent halverwege eigenlijk? Er zijn verschillende halverweges. Er is een halverwege sinds ons vertrek uit Gran Canaria, maar ook een vanaf Kaapverdie, halverwege qua tijd of juist in miles. Er zijn eigenlijk heel veel halverweges en wanneer zijn we nu waar? 1 Ding is zeker: halverwege zijn, is niet zeker. Je kan pas achteraf zeggen welke halverweges halverweges waren. Morgen vieren we dat we in afstand op de helft van onze reis tussen Las Palmas & Martinique zullen zijn, althans dat vermoeden we, bij aankomst zal blijken of we het aan het juiste eind hadden. Voor nu hebben we weer een mijlpaal en kan er een flesje champagne open!!!

We hebben ook nog de “PET”, “Point of Equal Time”tussen Kaapverdië en Martinique. Dit is het punt dat we er zeilend net zo lang over doen naar Kaapverdië als naar Martinique, dat is een wiskundige berekening, en noodzakelijk om te weten in geval van nood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.