30. Persoonlijke momenten

North Atlantic Ocean•7 December 2019•

16.182° N 033.491° W
Afgelegd: 516 nm vanuit Mindelo – Kaapverdië
To go: 1608 nm naar Martinique

Naast de belangrijke nautische momenten hebben we ook persoonlijke momenten. Momenten die o zo gewoon lijken maar aan boord extra waarde en extra aandacht krijgen, zoals:
Ons “bad-kuip-ritueel”. Iedereen is dan in badkleding in de kuip en met putsen zeewater wassen we ons. Het zoute zeewater plakt en het is binnen best warm zodat het zweet je eigenlijk zo weer uitbreekt, maar het is heerlijk om je na vers zeewater weer even na een paar dagen een momentje fris te voelen en lekker te ruiken naar shampoo en doucheschuim.

Dan zijn er ook nog de grappige, spannende of pijnlijke momenten die een dag bijzonder maken: Een vliegende vis die in je oor wil landen, de verhalen en uitspraken van onze schipper *, de freaky waves die je boot onverwacht over een andere boeg slingeren waardoor je languit onderuit ligt in de kuip, of het meel ’s nachts door de hele kombuis ligt, de vissen die we ondertussen hebben gevangen en gegeten, de Belg die uit z’n kooi valt, de hallicunaties van de benjamin aan boord (zij heeft walvissen, palmbomen en olifanten midden op de oceaan gezien), het feit dat iedereen altijd van alles kwijt is op deze kleine ruimte, de Hollandse pot (zuurkool met Gelderse rookworst) en brood met walnoten (zonder een wal te bekennen).

Maar er zijn ook zo veel persoonlijke momenten die je doen beseffen wat een bijzondere reis wij maken. Het moment dat je je beseft dat je zo klein bent op de aarde en dat je niets betekent voor haar en haar elementen. De stille nachten met de magische sterrenhemel en de maan die de hele kuip verlicht. De zonsopgang die aankondigt dat er weer een mooie dag staat te wachten, of de zonsondergang die de dag met al z’n mooie kleuren afsluit. Het moment dat je merkt hoe machtig de wind en de golven zijn, maar ook dat je soms surfend op een lange golf, met volle zeilen, de boot laat vliegen en de wind en de golven even de baas bent, heel even maar….

*Enkele uitspraken van onze schipper:
– Op een boot gaat alles rechtsom, tenzij het linksom gaat.
– Op een boot bestaat geen strax.
– Overal kan sambal bij.
– Dat hoort bij oceaanzeilen (van toepassing op ieder ongemak).
– Een nabrander.
– Amateurs (alle andere schepen in de buurt van de zijne).
– fucking amateurs (een schip in de buurt van de zijne dat een foutje maakt).
– Het enige wat jij uitmaakt is je eigen bedlampje.
– Wat jij vindt, moet je bij de onderofficier van politie afgeven.
– Eerst schoppen dan rammelen en dan doet ie t weer.
– Rust kenmerkt de zeeman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.