🇮🇹 Ontdekking van de Amalfikust

Als deel van onze integratie in het Italiaanse leven hier in Campania, mag een ritje langs de Amalfikust natuurlijk niet ontbreken.

De prachtige kust, is Ã©Ã©n van de mooiste kustlijnen van Europa en werd in 1996 zelfs opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Bochtige wegen leiden naar eeuwenoude charmante dorpjes die soms bijna loodrecht tegen de steile kliffen zijn gebouwd. Elk dorpje heeft zijn eigen sfeer en karakter, maar wat ze allemaal gemeen hebben, zijn de indrukwekkende uitzichten over de zee, de leuke terrasjes, de heerlijke ijsjes en de kwalitatieve wijnen. Het is de zuidelijke kustlijn van het schiereiland Sorrento dat onder Napels en Pompeii ligt. Officieel vormen 13 dorpjes samen de Amalfikust: Positano, Praiano, Furore, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Scala, Minori, Maiori, Tramonti, Cetara en Vietri sul Mare, maar in de praktijk wordt de hele kustlijn tussen Sorrento en Salerno als de Amalfikust beschouwd.

Vandaag is het de tweede vrije Italiaanse zaterdag en het is al weer super mooi weer, we boffen maar. Dus besluiten we langs deze kust naar Positano te rijden en onderweg een paar van de dorpjes mee te pakken. Via Google check ik even hoelang het rijden is enzo.. maar wat we ook proberen, Google wil persé dat we via Pompeii gaan. Pompeii staat ook wel op onze Wanna do integratielijst, maar niet voor vandaag.

We hebben ook nog even gekeken of er vanuit Salerno of Amalfi (halverwege) ferries vertrekken naar Positano, maar die varen alleen in het seizoen en die begint pas weer vanaf 1 april. Het is winter en dan ligt hier zo’n beetje alles stil, dus het wordt met de auto.

Op google maps street view ziet de weg langs de kust er eigenlijk prima uit, dus waarom we nu via Pompeii moeten gaan is een raadsel. We besluiten dus toch met de auto de Costiera Amalfitana af te rijden. Ciska – de eigenaar van ons appartementje hier – gaf nog wel aan dat er bij Amalfi een frana is (iets met een kikker of zo?)… Nou, wat leuk zien we dat ook nog onderweg.

Het beloofd een prachtige dag en de route is inderdaad erg mooi. De eerste stop is Maiori. Dit dorp schijnt het langste strand te hebben en het minst schattige dorpje te zijn van de Amalfikust. Het is voor ons de eerste stop en daarom een heel lief dorpje met een prachtige lungomare die zowel connectie heeft met het dorp als met het strand. Dat hebben we bij andere plekken nog niet zo gezien.

Na een korte maar heerlijke strandwandeling en pootjebaden in zee, zijn we weer in de auto gestapt op weg naar onze volgende stop: Amalfi. Amalfi is een groter dorp, dus een andere keer zullen we hier wat langer rond lopen, maar voor nu een goed moment om er te stoppen voor de lunch.

Aangekomen in Amalfi konden we niet verder met de auto. Een rana is een kikker en een frana is een aardverschuiving, Co!

De hele weg was weg… Dus daarom wilde Google dat we via Pompeii gingen… Nou dan wordt Amalfi niet alleen goed voor de lunch, maar tevens ons eindstation voor vandaag.

Amalfi is dus de grootste stad van deze kust zowel op historisch als op cultureel vlak het centrum van de streek. Het heeft prachtige stranden, schattige huisjes met witte geveltjes en je kan er heerlijk eten in gezellige restaurants in zowel het centrum van het stadje als ook aan zee. Ook zijn er heel veel kleine winkeltjes met allerlei citroenproducten. Dé blikvanger van Amalfi is de imposante Duomo di Sant’Andrea met de al even indrukwekkende rij trappen. De kathedraal is erkend als UNESCO werelderfgoed. De oudste elementen stammen uit de 9de eeuw, maar later volgden verschillende renovaties waardoor je ook Byzantische en Romaanse elementen zou kunnen herkennen (Als je een beetje weet van de kunstgeschiedenis).

Het was weer een heerlijke dag met een verrassend verloop. Terug naar huis is het mega druk met motorrijders… 21 graden in de eerste week van februari is zelfs voor Amalfibegrippen uitzonderlijk. Dus iedereen trekt er op uit…. soms met wel heel veel ongeduld 😉

2 gedachten over “🇮🇹 Ontdekking van de Amalfikust”

  1. Wat hebben jullie het heerlijk. Staat ook op ons lijstje. Lekker langzaam Italie ontdekken. Van dorpje naar dorpje. Off the beaten track. Als die nog bestaat!!! Geniet er maar van. Wij hier ook volop zon en graadje of 20. Niet verkeerd. Dus voor ons ook niet schaatsen op de grachten!!!

    1. Hahahah. Nou van de gebaande paden kan hier zeker nog…. helemaal tijdens COvid in de winter is het hier lekker rustig. Geniet van de zon in Malaga en tot snel x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.