Dromen van dronen

Het lijkt mij al zo lang zo leuk om heerlijk ontspannen te kunnen dronen met een van Stan zijn drones, maar ik durf het niet, omdat we in Amsterdam in een “restricted area” wonen en daar mag je niet zomaar vliegen. Dan moet je nou eenmaal een aantal beste wel stevige brevets hebben en dat kost bakken met geld (en beide heb ik dus niet 😉 ). Er kan altijd onverwachts iets gebeuren… en dat weerhoudt mij – in tegenstelling tot Stan – er van om gewoon relax naar buiten te lopen om even 5 minuutjes te vliegen….

Maar sinds 2021 zijn er een paar dingen anders. Ten eerste wonen we nu niet meer in het drukke Amsterdam en sinds 1 januari gelden er nieuwe regels voor het vliegen met drones, Europese regels. Deze Europese regels zorgen er niet voor dat je nu wel zomaar overal mag vliegen, maar het maakt het wel een stuk eenduidiger over wat je wel en niet mag met welke drone tijdens welke vlucht EN het is daarnaast ook een stuk goedkoper geworden om een certificering te halen.

Omdat in Italie dezelfde Europese regels gelden, zijn er slechts een paar dingen die ik moet doen voordat ik mag vliegen met mijn eigen DJI Mavic mini drone – die lichter is dan 250 gram:

 • ik moet mijn drone registeren
 • hoef (voorlopig) geen brevet te halen
 • ik moet weten waar ik hier in Italie wel en niet mag vliegen

Het registreren is zo gebeurd. Via de Nederlandse RDW ontvang ik na de registratie direct een exploitantnummer en ik heb deze op mijn drone en mijn controller geplakt.

De volgende stap is om te weten waar ik in Italie mag vliegen. Om te weten waar je in Nederland mag vliegen, hebben we daar een paar instanties voor:

 • het ministerie Infrastructuur en waterstaat;
 • www.knvvl.nl is de site van een handig kennisinstituut voor alles wat vliegt;
 • de RDW voor de registratie en het verkrijgen van ene exploitatienummer;
 • de GoDrone app voor een up to date overzicht/ plattegrond waar in Nederland gevlogen mag worden en waar niet.

In Italie zijn er ook een paar, te weten:

 • Ministero delle Infrastrutture e dei Trasporti;
 • ENAC – Ente Nazionale per l’Aviazione Civile;
 • en de ENAC heeft: d-flight.it voor de registratie, de meteorologie en de app voor de meest recente plattegronden waar je in Italie wel en niet mag vliegen.

Omdat mijn eigen drone nog steeds lichter is dan 250 gram, hoef ik mij niet nog eens in Italie te registeren. Had ik een zwaardere drone gehad, zoals Stanley heeft, dan had ik niet alleen de exploitantregistratie nodig, maar had ik een A1/A3 certificering moeten hebben en ook nog een Italiaanse QR code moeten kopen. Via deze Italiaanse QRcode had ik dan d-coins moeten kopen en moeten uploaden en voor elke vlucht in Italie moet ik dan met deze d-coins betalen. Nu kan ik met de gedownloade d-flight app EN een gerust hart relax met mijn dronetje rondvliegen.

Dus mijn eerste vluchten zijn direct een feit en er komen er hopelijk heel veel meer:

6 gedachten aan “Dromen van dronen”

 1. Jullie zijn goed op weg. Te land, ter zee en nu ook in de lucht. Wij willen natuurlijk langere Drone opnames zien!!!!! Kunnen we gezellig meeleven!!!

  1. Afgelopen weekend was het prachtig hier. Lekker schaatsen onder een strak blauwe hemel, heerlijk. Vandaag is het aan het dooien, vieze blubber, bah.

 2. haha, nooit saai met jullie.. Leuke nieuwe hobby hoor, veel veilige vlieguren gewenst. Kom maar door met die mooie panorama’s!
  liefs uit Amsterdam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.