🇮🇹 Mijd niet noodzakelijke reizen

We horen het Rutte zo vaak zeggen tijdens zijn Coronapersconferenties:
“Werk zo veel mogelijk thuis” en “Mijd niet noodzakelijke reizen”.

We zijn een paar stapjes verder:

 • thuis kan overal zijn;
 • we hebben een optie om naar de Amalfikust te kunnen gaan;
 • we hebben ons schip per medio januari verhuurd (of het nu Italië of Nederland wordt).

So far so good….

Maar wat zijn dan niet-noodzakelijke reizen en wat zijn dan wel-noodzakelijke reizen en is verhuizen wel of geen noodzakelijke reis?

Daar gaan we achter komen:

Begin van het nieuwe jaar bellen we met ons ministerie van buitenlandse zaken. Helaas kunnen zij niet aangeven wat nu wel en wat nu geen noodzakelijke reizen zijn. Tja… dat kent een breed grijs gebied en het is vooral beter hun reisapp daarover te raadplegen. Hierin staat alles over Corona in Nederland en de landen om ons heen. Maar het zou nog beter zijn om contact op te nemen met de autoriteiten van Italië. Zij weten meer over de Coronamaatregelen in hun land en we moesten ook niet vergeten de zogenaamde doorreislanden te controleren en informeren…

We beginnen dan ook de volgende stap zoals geadviseerd bij de reisapp van het ministerie van BZ. Helaas staat hier niets in over wat wel en wat geen noodzakelijke reis is. Maar er staan wel heel handige doorverwijzingen naar de sites van de autoriteiten van de verschillende landen:

 • Duitsland doet niet moeilijk: doorreizen – is te allen tijde mogelijk maar dan moet je wel binnen 48 uur weer weg wezen.
 • Frankrijk: is een wir-war aan regeltjes. Ik voel mij weer net als op de middelbare school: Er zijn meer uitzonderingen op uitzonderingen dan situaties die direct van toepassing zijn op de regel… pfff geen doorkomen aan. Dus Frankrijk wordt um niet… dan kan ik België dus ook wel overslaan.
 • Ook Zwitserland doet niet moeilijk over doorreizigers. Maar je moet hier wel een negatieve COVID-19 PCR testuitslag van max 48 uur oud bij je hebben. Je wordt zelfs aangemoedigd om te komen en te verblijven. Tenzij je uit de UK, Brazilië of Zuid-Afrika komt…. maar iedereen uit de Schengenlanden is letterlijk “Herzlich willkommen / Bienvenue / benvenuto”
 • Ook Italië vindt dat je een negatieve COVID-19 PCR testuitslag van max 48 uur oud bij je moet hebben. Zij hebben iedere regio een code wit, geel, oranje of rood gegeven. Elke code heeft duidelijke randvoorwaarden en alleen de code van de regio kan dus wijzigen en daarmee verandert het gedrag in de regio. Het is ook duidelijk dat je interregionaal mag reizen mits noodzakelijk. En hier komt het: alleen Italië zegt in haar communicatie iets over de mogelijkheden te verhuizen. In Italië mag je naar je eigen privéwoning verhuizen/ reizen, als dit maar niet je vakantiewoning is. Een privéwoning in Italië is het adres waar je geregistreerd staat. Het kan ook de woning zijn waar je niet geregistreerd staat, maar wel regelmatig verblijft (bv voor werk). Je verblijfplaats zeg maar. Kijk … daar hebben we wat aan…

Toch bel ik nog even een keer met het Italiaanse ministerie van volksgezondheid in Rome. Simpel en duidelijk antwoord: verhuizen is een noodzakelijke reis en daarom mag je Italië binnen komen om naar je verblijfplaats te reizen en ook mag je om die reden binnen Italië interregionaal reizen. Top…… Maaaaaarrrrr….. jawel er komt een maar…… “…. de maatregelen die nu tijdens de kerstvakantie gelden, kunnen wijzigen, dus bel een paar dagen voor vertrek nogmaals dan weten we hoe het dan zit.” hoor ik de ambtenaar nog in rap Italiaans roepen….

OK OK OK we hebben dus een soort van JA….Deze pakken we met 2 handen aan en maken ons de komende weken klaar voor vertrek:

 • opruimen van ons schip voor de nieuwe huurders;
 • de kat onderbrengen;
 • regelen van de juiste COVID-19 PCR test en op het juiste moment;
 • regelen van een goede auto. We gaan met de auto, omdat we zowel de weg ernaar toe flexibel willen zijn (mochten we toch teruggestuurd worden bij welke controle dan ook), we op locatie flexibel willen zijn (dus een kleine auto voor in de bergen is het fijnste) en we zo alle bagage voor een paar maanden mee willen kunnen nemen.

Op naar Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.